Nieuwe reeks: Zutphen in 1724

Retroblog Zutphen in 1724 StartVolgend jaar gaat een nieuwe reeks van start op onze website: ‘Zutphen in 1724’. Op het eerste gezicht is 1724 een jaar zonder bijzondere gebeurtenissen, maar we zullen zien dat er ook in een doodnormaal jaar een heleboel interessante dingen plaatsvinden. Wat te denken van een boete voor pijproken?

Dankzij de ‘Memorie- en resolutieboeken’, waarin de besluiten van het stadsbestuur werden vastgelegd, weten we wat er zoal gebeurde in de stad Zutphen. Peter Driessen, Geert Joosten, Jan Mook en Tjitske Wijngaard hebben de ‘memoriën en resolutiën’ uit het jaar 1724 getranscribeerd. Nadat zij in 2022 de cursus paleografie hadden gevolgd, hebben ze met zijn vieren een transcriptiegroep gevormd. Om de week komen ze bij elkaar in de studiezaal om gezamenlijk handgeschreven historische bronnen te ‘uit te typen’.

De transcriptie van de ‘Memorie- en resolutieboeken’ leverde naast leuke anekdotes ook veel informatie op over het leven in Zutphen aan het begin van de achttiende eeuw. Wist u bijvoorbeeld dat er een stadsloterij was? En waarom waren er in Zutphen eigenlijk soldaten ingekwartierd? De antwoorden op deze en andere vragen komt u volgend jaar te weten op onze digitale kanalen LinkedIn, Facebook en Instagram. Vanaf januari 2024 verschijnt er elke maand een aflevering van ‘Zutphen in 1724’ De afleveringen worden gebundeld tot een webtentoonstelling op Erfgoedcentrumzutphen.nl die een mooi overzicht geeft van de kleine en grote gebeurtenissen in Zutphen en Nederland in 1724.

Op de afbeelding:  (archiefnummer SZU004000115)