De Hertog en de Hanze in 't Warnshuus

Warnshuus HanzeEen steengoedkannetje uit Siegberg uit de vijftiende eeuw, een zestiende-eeuws stangenglas uit de buurt van Göttingen en uit dezelfde tijd ook rekenpenningen die in de Halvemaanstraat zijn gevonden... In 't Warnshuus in Warnsveld vind je, net als op andere locaties in Zutphen, een kleine presentatie over de Hanzetijd. Deze presentatie hoort bij 'De Hertog & De Hanze' - een grote tentoonstelling in het Stedelijk Museum Zutphen.

Tot het eind van het jaar zijn de grote tentoonstelling en de presentaties in 't Warnshuus, de Broederenkerk, de Sint-Janskerk, de Burgerzaal en de Walburgiskerk te bekijken. De presentaties zijn een samenwerking van het museum met het Regionaal Archief Zutphen en team archeologie van de gemeente Zutphen - allen partners in het Erfgoedcentrum Zutphen.

Een deel van de vondsten kwam tevoorschijn uit beerputten, aan de Houtmarkt 71 en de Lange Hofstraat 7. Het kannetje lag letterlijk in de grond voor de deur van de middeleeuwse herberg De Roskam (nu bekend als Welgelegen). In de Halvemaanstraat zijn de rekenpenningen gevonden. Het is bijna onvoorstelbaar waar deze rekenpenningen voor werden gebruikt. Want handelaren en geldwisselaars konden hiermee financiële transacties berekenen op een rekentafel. Nu laten we computers op deze berekeningen los, maar deze munten konden dat dus ook. Als je er met zulke ogen naar kijkt dan snap je pas hoe vernuftig toen al gewerkt werd.

Hanzedocument

Het Hanzedocument van 15 juni 1549, dat nu te zien is in het Warnshuus, komt uit het depot van het Regionaal Archief Zutphen. Het is van perkament en heeft een zegel in was. “De burgemeester, schepenen en raad van Doesborch (Doesburg) stellen tot procureurs naar de Hanzedagvaart, op Trinitas te Lubeke (Lübeck) te houden, degene door Nijmegen en Zutphen gedeputeerd.”

Afijn, de begeleidende teksten op de panelen zullen u nog veel meer duidelijk maken. Het is zeker de moeite waard om tijdens uw bezoek aan de Dreiumme in Warnsveld ook eens binnen te lopen in ’t Warnshuus. Het expositiemeubel staat in de centrale ruimte bij de bibliotheek en is gratis te bekijken. ’t Warnshuus is open van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op maandag tot en met donderdag ook van 19.00 tot 22.00 uur.