Regionaal Archief Zutphen

Archieven van de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen

Zoeken door alles

Het gebouw

16.jpg

foto van het pand Spiegelstraat 13Regionaal Archief Zutphen is gevestigd in drie panden in de Spiegelstraat. In het oude Middeleeuwse pand met mooie rode luiken is de studiezaal gevestigd. In de overige ruimten bevinden zich kantoren, een restauratieruimte en een depot waar 4,5 km archiefstukken zijn opgeslagen.

Gasthuis

In het pand met de rode luiken hebben Engelbert Kreijnck en Jutte van der Voorst in 1442 een gasthuis voor arme lieden gesticht. Na een fusie van het oude en nieuwe gasthuis in 1625 kreeg het pand de bestemming weeshuis. Dit weeshuis voor armen en vreemden van de Nederlands Hervormde gemeente was hier gevestigd tot 1812. De functie van het pand veranderde in woonruimte en graanbergplaats. In 1885 verkocht de Hervormde Gemeente het pand en werd het een pakhuis. In de twintigste eeuw kreeg het een bedrijfsfunctie.

In het voorjaar van 1976 vestigde het Stadsarchief  zich in de panden naast het middeleeuwse pand.In 1987 heeft de gemeente ook het middeleeuwse pand gekocht. Twee jaar later opende hier de studiezaal.

Contactgegevens

Spiegelstraat 13-17
7201 KA Zutphen
telefoon: 14 0575 (kengetal niet nodig)
e-mail: regionaalarchief@zutphen.nl

 

 

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Telefonisch bereikbaar:
dinsdag t/m vrijdag tijdens openingstijden.

Werkgebied

kaartje