Archeologische vondsten in 3D

3D Archeologie SpanjaardpoortDe bouwers die ooit een prachtige poort of burcht bouwden, de tand des tijds of zware gevechten die diezelfde poort of burcht weer sloopten en de hedendaagse mens die onder lagen grond daar opeens sporen van vindt. Drie momenten in de tijd, ons verleden dat ons wil vertellen hoe het eens was. Maar kunnen wij ons daar een voorstelling van maken? Archeologen krijgen de kans om het bloot te leggen, uit te zoeken hoe een en ander er moet hebben uitgezien. Maar als ze slechts de contouren in de straat aan ons laten zien, dan valt ons dat nauwelijks op. Archeologie, dat is iets wat we in een museum kunnen zien, toch? Die archeologen willen het ons zo graag laten zien, ons mee laten genieten met hun vondsten, onze historie. In 3D kunnen ze nu een heel nauwkeurig beeld geven.

Themajaar 1572 De Geboorte van Nederland

Het themajaar 1572, de geboorte van Nederland, is daar een goed aanknopingspunt voor. Zutphen doet hier samen met ruim veertig steden in Nederland aan mee. In de Achterhoek ontstaat de behoefte om dingen uit die tijd beter zichtbaar te maken voor het publiek. De geboorte van Nederland, misschien was er geen oorlog meer in het westen, maar hier, bij ons was die nog jaren merkbaar. Dat verhaal willen ze ook laten zien. Tien Achterhoekse gemeente werken hierin samen: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Doesburg, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Zutphen.

Archeologie in 3D

De techniek is nu zover dat (verdwenen) gebouwen of voorwerpen op een bijzondere manier aan ons kunnen worden onthuld. Archeologen Annemieke Lugtigheid, specialist archeologie bij de Omgevingsdienst Achterhoek, en Michel Groothedde, van team archeologie van de gemeente Zutphen, pakten deze opdracht met plezier op. Ze zochten voor elke Achterhoekse gemeente die meedoet met het themajaar een voormalig bouwwerk en lieten die in 3D verwerken. Opeens waan je je in een game: daar waar kastelen en ophaalbruggen nog gewoon als echt worden getekend en waar je virtueel doorheen kunt lopen. Maar het verschil met een game is dat deze gebouwen echt bestonden, dat daar mensen leefden, die gewoon probeerden gelukkig te zijn en stierven. Je kunt in deze gebouwen niet lopen, maar je kunt ze wel aan alle kanten bezichtigen. Zoals de Nieuwstadspoort in Zutphen op de afbeelding bij dit artikel. Iedereen kan het gebouw of object zelf aan alle kanten bekijken via de website https://achterhoek1572.nl/. Deze site is nog in ontwikkeling en naar verwachting in de loop van mei goed te raadplegen. Het Zutphense 3D-model en de 3D-objecten zijn al wel zichtbaar: achterhoek1572.nl/zutphen/. Later dit jaar zijn de 3D-scans ook van alle kanten te bekijken via touchscreens in tentoonstellingen.

Per gemeente worden ook van drie voorwerpen en/of archeologische vondsten 3D-scans gemaakt. Dat zijn bijvoorbeeld musketkogels, zwaarden of een munt.

Subsidie

De Achterhoekse gemeenten hebben subsidie van de provincie gekregen om dit allemaal zichtbaar te maken. In de tentoonstellingen staan naast de archeologie in 3D-presentatie ook vitrines met lokale voorwerpen. En daarbij staat in het kort wat het is, waar het voor werd gebruikt en misschien zelfs wel iets van een avontuur dat daarbij hoorde. Alles heeft weer een link naar een website voor nog meer informatie.