Tentoonstelling over oorlog en bevrijding in De Lunette

Tentoonstelling Wij Zijn Vrij in De LunetteIn woonzorgcentrum De Lunette van Sensire heeft Erfgoedcentrum Zutphen samen met het Comité Herdenkingen gemeente Zutphen een tentoonstelling ingericht over de laatste oorlogsmaanden en de bevrijding van Warnsveld, Zutphen en De Hoven. De tentoonstelling is, vanwege de coronamaatregelen, uitsluitend toegankelijk voor medewerkers en bezoekers. Wethouder ten Broeke: “Ik ben erg blij dat Sensire ons heeft benaderd. Dit is nu juist waar we het Erfgoedcentrum voor hebben: het delen van dit belangrijke verhaal met elkaar en voor elkaar, juist op een plek waar nog zo veel verhalen worden gedeeld over deze tijd. Ik ben ook blij dat we dit in deze moeilijk coronatijd in het woon- en zorgcentrum met elkaar mogelijk kunnen maken.”

De grote banieren vertellen het verhaal van de bevrijding van dag tot dag. Dagboekcitaten brengen de voor ons inmiddels onwerkelijke feiten letterlijk dichter bij. In de vitrines zijn objecten neergelegd die je meer persoonlijke verhalen vertellen van de bevrijders en inwoners van onze gemeente. De tentoonstelling ‘Wij zijn vrij’ was afgelopen zomer te zien in de Burgerzaal. Vanwege de herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei, is ze nu ingericht in De Lunette. Vanuit Regionaal Archief Zutphen en het team archeologie van de gemeente Zutphen alsmede het Comité Herdenkingen gemeente Zutphen zijn voor deze gelegenheid vitrines ingericht met materiaal over de oorlog en de bevrijding.

Bewustmaken

Heleen Buijs van het Comité Herdenkingen gemeente Zutphen maakte een selectie van eenvoudige gebruikszaken zoals een tinnen kan, getroffen door bomscherven in een Zutphense woonkamer. Foto’s van meisjes met jurkjes van stof van parachutes. Maar ook tekeningen en gedichten van scholen uit Warnsveld brengen ons terug naar het nu en het belang om verhalen te delen. “Als comité vinden we het belangrijk steeds weer het verhaal te vertellen, kinderen willen we bewust maken over wat het betekent om te leven in oorlog. Maar het is ook dankbaar om nu op deze plek, waar nog veel mensen wonen die de oorlog zelf hebben meegemaakt, deze expositie te plaatsen. Je ziet hoe bewoners met elkaar in gesprek gaan en verhalen kunnen overdragen.”

Uit het Regionaal Archief Zutphen komt bijvoorbeeld de verzetskrant de Frontloupe, dagboeken affiches.

Aanslag op Blaskowitz

“De archeologische vondsten in de vitrines zijn recent gedaan. Het materiaal hebben we gevonden in de schuttersputjes aan de Deventerweg. Na de oorlog hebben de bewoners huisraad gebruikt om die op te vullen”, vertelt archeoloog Michel Groothedde. “In de vitrines zie je ook twee vondsten uit de gracht van Huis ’t Velde in Warnsveld: een gasmaskerbus van een Duitse soldaat en – heel uniek - twee staartvinnen van een vliegtuigbom. Deze 250-ponder is op 30 maart 1945 afgevuurd door een Spitfire. Deze aanslag van de geallieerden was bedoeld om generaal Blaskowitz uit te schakelen. Deze Duitse generaal was de hoogste bevelhebber in Nederland. Hij tekende ook de capitulatie op 5 mei. Rond maart verbleef hij een periode in Huis ‘t Velde. De aanslag is dus mislukt, maar we hebben wel de staartvinnen teruggevonden.”
De tentoonstelling in De Lunette is nu, vanwege de coronamaatregelen, uitsluitend te zien voor bewoners en medewerkers en hopelijk later in het jaar ook nog voor een breder publiek.