Lochem

De steden en gemeenten Lochem en Zutphen zijn van oudsher nauw verbonden. Samen vormen ze de noord-westelijke rand van de Achterhoek en al eeuwenlang zijn er nauwe contacten op het gebied van rechtspraak, verdediging, handel en sociaal welzijn. Het Erfgoedcentrum Zutphen wil deze historische band behouden en versterken. Zo worden de archieven van Lochem in Zutphen bewaard en worden er gezamenlijke educatieve projecten opgezet. Op deze website is dan ook veel over de geschiedenis van de gemeente Lochem terug te vinden. Daarbij kunt u denken aan:

Afbeeldingen

Het Regionaal Archief Zutphen heeft een grote collectie historisch beeldmateriaal uit Lochem. Alleen de collectie van de gemeente omvat al ruim 1600 foto's en ansichtkaarten. Daarnaast zijn er ook topgrafische kaarten en collecties van particulieren. Dit beeldmateriaal is bijna allemaal online te bekijken in onze collectie beeld en geluid. Een deel van de foto's kunt u gratis downloaden. Dit kan alleen wanneer fotograaf daar toestemming voor heeft gegeven. Wilt u een foto gebruiken, maar is niet duidelijk of dat mag? Neemt u dan gerust contact op met het Regionaal Archief Zutphen. Zij helpen u graag verder.

Voorouders

Heeft u voorouders in het "Lochemse"? Dan is er een grote kans dat u hen terug kunt vinden in de collectie Genealogie. Hierin zijn onder andere bevolkingsregisters, belastingregisters en burgerboeken opgenomen. Ook de Doop-Trouw- en begraafregisters (voor 1811) en Lidmatenboeken van de kerken in de gemeente worden in Zutphen bij het Regionaal Archief bewaard. Hierop is nog geen index op naam beschikbaar, maar kunt u de boeken wel online doorbladeren. Meer informatie hierover vindt u in de informatiebladen.

Archieven

Het archief van de gemeente Lochem omvat bijna 700 meter aan papier en perkament. Dit kan bestaan uit administratie van de gemeente Lochem zelf, maar ook uit die vande voormalige gemeenten Gorssel, Laren en Verwolde. Daarnaast zijn er ook stichtingen, verenigingen en particulieren, die hun archief door de gemeente laten bewaren. De gemeente heeft ervoor gekozen om deze archieven onder te brengen bij het Regionaal Archief Zutphen. Mensen die op zoek zijn naar informatie uit die archieven, kunnen terecht bij het Erfgoedcentrum in de Spiegelstraat, waar ook het archief gevestigd is.
Natuurlijk is er steeds meer digitaal. Dat zult u zelf merken bij het gemeentehuis, of wanneer u een e-mail verstuurd of u foto's maakt met uw digitale camera. Voor dit zogenaamde "digital born" archief, zijn slimme oplossingen bedacht. Zo wordt door de gemeenten Zutphen, Lochem en Brummen een zogenaamd e-depot ontwikkeld, waarin digitale bestanden veilig kunnen worden opgeslagen.

Markt Lochem 1904Bouwtekeningen

Lochem heeft alle bouwtekeningen voor bouwen en verbouwen in haar gemeente, gedigitaliseerd. Hierdoor zijn deze eenvoudig op te vragen wanneer u ze nodig heeft voor bijvoorbeeld een verbouwing. U kunt ze aanvragen via de collectie Bouwvergunningen. Deze aanvraag wordt dan in behandeling genomen door medewerkers van het Regionaal Archief Zutphen.

 

Bibliotheek en kranten

De gemeente Lochem heeft ook een mooie collectie boeken en documentatie. Ook deze collectie wordt bij het Regionaal Archief Zutphen bewaard. Hierin zitten niet alleen standaard werken als Historie van een kleine landstad Lochem van G.Prop, maar ook artikelen en verzamelde gegevens over historische gebouwen in de gemeente. Bent u op zoek naar informatie over bijvoorbeeld de Grote Kerk, het oude stadhuis of de Cloese? Dan bent u bij het Regionaal Archief Zutphen aan het goede adres!
In de krantencollectie vindt u ook de Lochemse kranten terug zoals de Berkelbode en de Lochemse editie van het Gelders Dagblad. Deze zijn beschikbaar op de studiezaal van het archief. Daarnaast vindt u op deze website een directe toegang tot de krantendatabase van het Nationaal Archief, Delpher. Veel regionale en nationale kranten zijn in deze database digitaal beschikbaar. U kunt zo op trefwoord doorzoeken, maar ook doorbladeren.

 

 

 

 

Ansichtkaart uit 1904 met de Markt en de Gudulakerk.