Erfgoed van de Week: Ruwe Diamant 's Gravenhof 18

Ruwe Diamant ZutphenAfgelopen zaterdag ontving wethouder Mathijs ten Broeke de Ruwe Diamant voor het pand ’s Gravenhof 18 in Zutphen.

De kleine grote winnaar

Ruwe diamanten zijn bijzondere wederopbouwpanden in de Achterhoek. Het zijn panden waarvan, net als bij ruwe diamanten, de schoonheid niet bij de eerste oogopslag zichtbaar is. Om meer aandacht te geven aan de wederopbouwarchitectuur heeft de gemeente samen met een projectgroep een aantal panden geselecteerd die illustratief zijn voor deze na-oorlogse architectuur. Voor Zutphen werden vier bekende panden genomineerd, namelijk het Baudartius College, het station, het voormalige postkantoor aan de Molengracht en de Emmanuelkerk aan de Van Heemstrastraat. Uiteindelijk werd het minder bekende woonhuispand aan ’s Gravenhof 18 verkozen tot de Ruwe Diamant van Zutphen.

De winnaar

In opdracht van de heer Voerknecht werd, in 1950, naar ontwerp van de architect Jacobs dit statige woonhuis gebouwd op het ’s Gravenhof. Dit is het oudste plein van Zutphen en in de vroegmoderne periode het centrum van macht en religie. Ook hier was de oorlogsschade aanzienlijk. Monumentale gebouwen werden tijdens de wederopbouw hersteld en gaten in het gevelbeeld werden opgevuld door nieuwe woningbouw, waaronder dit voorname woonhuis.

Het werd een zeer karakteristiek huis dat door zijn uitvoering in de Delftse Schoolstijl goed aansloot bij de overige veelal historische bebouwing. Het trapje met de sierlijke leuningen, de voordeur in het portiek met gemetselde lambrisering, de omlijsting van het raam boven de voordeur en de hekjes van de Franse balkons zijn maar een paar elementen die refereren aan deze stijl. Hoewel dit pand als een woning gebouwd is, was de indeling zodanig dat er op de eerste verdieping ook een zitkamer en een keuken waren. De zolderverdieping bevatte een logeerkamer, drie slaapkamers en een extra douche, waardoor het pand ook als duplexwoning kon functioneren. Een echte Ruwe Diamant!

Wederopbouw in de Achterhoek

Sinds 2019 werken elf gemeenten in de Achterhoek samen in het project ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’, waarin het bijzondere erfgoed uit de wederopbouwperiode in de schijnwerpers staat. Deze periode is een onwijs interessante periode uit onze geschiedenis. Het was een tijd van schaarste, maar ook van economische groei, welvaart, optimisme en vernieuwing. Nooit werd er in zo’n korte tijd zoveel gebouwd als in die tijd. De wederopbouwtijd krijgt echter vaak het etiket saai, lelijk, gezapig en braaf opgeplakt wanneer het de architectuur, stedenbouw en monumentale kunst betreft. Maar de wederopbouw bevat zoveel kwaliteit en bijzondere verhalen die de moeite waard zijn om te laten zien en te horen.

Meer informatie over dit thema en deze prijs is te vinden op de website https://nieuwetijdachterhoek.nl/.
Informatie op over de andere genomineerde panden vindt u hier.