Regionaal Archief Zutphen

Archieven van de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen

Zoeken door alles

Nieuws

15.jpg

De afgelopen maanden maakten medewerkers en vrijwilligers een aantal kleine archieven en collecties toegankelijk. De inhoud is heel verschillend; je vindt er bijvoorbeeld informatie over onderwijs en openbaar vervoer, maar ook over mode en sport. Hieronder volgt een overzicht, met bij ieder archief een link naar de lijst met archiefstukken: de inventaris.

Drie schoolarchiefjes

Drie kleine schoolarchieven werden er beschreven. De oudste van deze drie scholen is de bewaarschool in Warnsveld (archiefnr. 3043). Die school werd in 1857 opgericht. In 2018 verschijnt er een uitgebreid artikel over deze school in het tijdschrift Zutphen. Iets jonger is de Muziekschool in Zutphen (archiefnr. 0178) die van 1879 tot 1915 bestond. Het derde schoolarchief is die van de Prof. Kohnstammschool (archiefnr. 0197). De school met deze naam is een voortzetting van School F die in 1927 aan de David Evekinkstraat werd opgericht. Toen dat schoolgebouw na bijna 40 jaar niet meer voldeed, verhuisde de school naar de Isendoornstraat. Omdat het aantal leerlingen onder het wettelijk minimum daalde, moest de Kohnstammschool in 1992 de deuren sluiten.

Archieven uit Brummen

Uit de Brummense archievencollectie werden eveneens drie kleine archieven ontsloten. Van recente datum zijn de archieven van de Imkersvereniging Brummen (archiefnr. 2091) en de Buurtbusvereniging Hall-Tonden-Oeken-Voorstonden (archiefnr. 2092). Beide verenigingen zijn overigens nog springlevend!

Dat geldt niet voor de Louise-inrichting, rustoord voor “verarmde, deftige dames” (archiefnr. 2044). De aanleiding voor de stichting van dit tehuis is nogal bizar. Grondslag voor de financiering ervan was namelijk het nooit uitbetaalde losgeld voor de ontvoerde Marius Bogaardt. Deze jongen werd in 1880 in Den Haag ontvoerd en vermoord. De familie verhuisde vervolgens naar De Engelenburg in Brummen en stichtte daar de Louise-inrichting. Eerst werden daarvoor twee villa’s gevonden, maar vanaf 1894 werd een pand gebouwd aan de Burgemeester de Wijslaan (huidig huisnummer 8). Deze hele geschiedenis is in 2007 door Piet Willemsens beschreven in het boek Résidence Louise-Inrichting, voor verarmde deftige dames (1883-1976).

Mode en sport

Naast bovenstaande zes genoemde archieven werden ook nog de archieven van het Zutphense Modehuis Nuy (archiefnr. 0479) en van de Zutphense Korfbalvereniging Rapiditas (archiefnr. 0199) onder handen genomen. De bewerking van het archief Rapiditas zorgde voor aardige artikelen in de pers en voor veel leuke reacties. De geschiedenis van Modehuis Nuy – van 1864-2011 gevestigd in hartje Zutphen - hopen wij volgend jaar in het tijdschrift Oer te publiceren.

Nuygroot
 Foto Zeijlemaker: Modeshow bij en georganiseerd door Modehuis Nuy, september 1979 (Archief Modehuis Nuy (0199), inv.nr. 56)

Contactgegevens

Spiegelstraat 13-17
7201 KA Zutphen
telefoon: 14 0575 (kengetal niet nodig)
e-mail: regionaalarchief@zutphen.nl

 

 

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Telefonisch bereikbaar:
dinsdag t/m donderdag tijdens openingstijden, vrijdag van 10.00 - 13.00 uur.

Werkgebied

kaartje