Regionaal Archief Zutphen

Archieven van de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen

Zoeken door alles

Nieuws

12.jpg

Vrijwilligers hebben de afgelopen weken drie registers van verstrekte paspoorten toegankelijk gemaakt. Het gaat om registers van de ruim 2.200 paspoorten die in de jaren 1922-1933 door de gemeente Zutphen werden uitgegeven aan haar inwoners. Aan de beschrijving van de personen zijn ook foto’s toegevoegd. Alle namen, met de foto's, zijn te bekijken in de voorouderdatabase van het RAZ.

De registers met afschriften vermelden: lengte, kleur van ogen en haar, geboorteplaats en religie. Verder staat genoteerd of de persoon had betaald en voor welk gebied de pas gold, bijvoorbeeld "Europa" of "alle werelddelen". Na de Tweede Wereldoorlog werd het paspoort negatief geassocieerd met de identiteitskaart en werden ze niet langer afgegeven. Pas in de jaren '50 volgde een nieuw model paspoort.

Het is onduidelijk waarom alleen deze drie registers bewaard zijn gebleven. Behalve de registers van verstrekte paspoorten zitten er in de collectie ook nog wat losse documenten zoals aanvragen, ouderlijke toestemmingen en verklaringen van andere autoriteiten dat er geen bezwaar is om een paspoort af te geven. Die documenten zijn niet gescand en geïndexeerd maar zijn uiteraard wel in te zien in de studiezaal.

Direct zoeken in de registers.

De registers van de paspoorten zijn ondergebracht in archiefnummer 0363: Collectie paspoorten verstrekt door de gemeente Zutphen (1920-1935). Naar de inventaris.

Direct zoeken in de registers.  De registers van de paspoorten zijn ondergebracht in archiefnummer 0363: Collectie paspoorten verstrekt door de gemeente Zutphen (1920-1935). Naar de inventaris.Bianca Franziska Beatrice Maria Battaglia de Sopramonte et Ponte Alto werd geboren op 15-06-1906 in Rio de Janeiro. Zij was getrouwd met Cornelis Schillemans van uitgeverij Thieme.

 

Contactgegevens

Spiegelstraat 13-17
7201 KA Zutphen
telefoon: 14 0575 (kengetal niet nodig)
e-mail: regionaalarchief@zutphen.nl

 

 

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Telefonisch bereikbaar:
dinsdag t/m donderdag tijdens openingstijden, vrijdag van 10.00 - 13.00 uur.

Werkgebied

kaartje