Regionaal Archief Zutphen

Archieven van de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen

Zoeken door alles

Actueel

02.jpg

Dit najaar organiseert het RAZ weer verschillende cursussen in samenwerking met de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV).

Basiscursus genealogie

Begint u met genealogisch onderzoek en kunt u wel wat aanwijzingen gebruiken? Dan is de basiscursus genealogie misschien wat voor u. Er is aandacht voor genealogische bronnen, archiefonderzoek en de verschillende computerprogramma's waarin gegevens kunnen worden verwerkt. De cursus bestaat uit vier donderdagmiddagen en kost 25 euro per persoon (€ 22,50 voor leden van de NGV).

Let op:

Er was een cursus gepland in oktober en november 2018. Helaas kan deze cursus wegens omstandigheden niet doorgaan.

De cursus zal in januari alsnog starten en wordt op vier donderdagmiddagen van 13.30-16.00 uur gegeven.

Data: 10 en 24 januari en 7 en 21 februari

Nog niet aangemeld, maar wel geïnteresseerd? Neem dan contact op met Bianca van Sligtenhorst: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.

Genealogie voor gevorderden

Heeft u al enige ervaring met het doen van genealogisch onderzoek, maar bent u op zoek naar meer verdieping? Dan kunt u een cursus voor gevorderden volgen. Deze wordt in het voorjaar van 2019 in Zutphen gegeven. Wilt u al eerder aan de slag? In het najaar van 2018 wordt er weer cursus verzorgd door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL).

Paleografie (oud schrift) voor beginners

Het ontcijferen van oude handschriften is lastig. Daarom kan het tijdens uw onderzoek bij archiefdiensten van pas komen wanneer u bekend bent met oud schrift. Het RAZ en collega-instanties bieden daarom regelmatig cursussen aan om dit onder de knie te krijgen.

Op donderdag 27 september 2018 gaat er weer een cursus van start. Deze cursus bestaat uit 10 cursusmiddagen en loopt van 27 september 2018 tot 28 februari 2019. Daarnaast krijgt u "huiswerk" mee, om het lezen te oefenen.

Data:          27 september, 11 en 25 oktober, 8 en 22 november, 3, 17 en 31 januari, 14 en 28 februari

Tijden:        13.30 – 16.00 uur

Kosten:       € 80,00 p.p. (€ 55,00- p.p. voor leden van NGV)

Locatie:       Regionaal Archief Zutphen, Spiegelstraat 13-17 te Zutphen

Docent:       dhr. J. Grimmelikhuizen

Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met Bianca van Sligtenhorst: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.

Wolffsboomse vehnen, motten en paltsen: het lijken allemaal vreemde woorden, maar ze hebben stuk voor stuk veel te maken met onze regionale geschiedenis. In Oer 28 leest u welke belangrijke rol zij speelden. Ook is er aandacht voor wat nu belangrijk is: zoals bijvoorbeeld het werk van André Kaminski, die zich inzet voor het behoud van historische landschapsmonumenten. Maar ook onze lezers komen aan het woord, herinneringen aan vroeger werden met ons gedeeld en weergegeven in de rubriek In Beeld.

Oer is onder andere te koop bij het Regionaal Archief Zutphen en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Of heeft u liever een abonnement?

Oer28

De lezersfoto, genomen bij Boerderij Rensink op de
Heelweg
in 1949, ingezonden voor de rubriek "In
Beeld" door I. Brethouwer.

Wethouder Mathijs ten Broeke opende vrijdag 8 juni de tentoonstelling “De verbondsbrieven van 1418 en de geboorte van het Gelders parlement” in de Walburgiskerk. Deze is hier tot en met 28 juni te zien. Op 3 mei was het namelijk precies zeshonderd jaar geleden dat de steden en ridders van Gelre deze brieven aanboden aan de hertog en hertogin. Daarmee legden zij de basis voor de Staten van Gelre en Zutphen.

Enkele jaren geleden is het memorie- of dodenboek van de Sint-Walburgiskerk gedigitaliseerd. Een naamindex op dit boek was een grote wens van het RAZ. Op die manier zou het boek in de vooroudercollectie doorzocht kunnen worden. Omdat het voornamelijk Latijn betrof, was het niet zo eenvoudig om iemand te vinden die dit voor ons wilde doen. Uiteindelijk heeft een vrijwilliger, bedreven in het lezen van oud schrift, zich voor deze klus laten strikken. Hij voerde meer dan 1500 namen in!

De fotocollectie van 'Museum Het Groot Graffel' in Warnsveld wordt in bewaring gegeven aan het RAZ. Rob Jaspers, voorzitter van de Raad van Bestuur van GGNet, en Etienne van den Hombergh, stads- en streekarchivaris bij het Regionaal Archief Zutphen (RAZ), tekenden hiervoor maandag 26 maart de overeenkomst. Nog dit jaar zullen de eerste scans te zien zijn in de beeldbank op de website van het Regionaal Archief. Naar verwachting zijn alle foto’s daar in 2020 digitaal te vinden.

Contactgegevens

Spiegelstraat 13-17
7201 KA Zutphen
telefoon: 14 0575 (kengetal niet nodig)
e-mail: regionaalarchief@zutphen.nl

 

 

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Telefonisch bereikbaar:
dinsdag t/m vrijdag tijdens openingstijden.

Werkgebied

kaartje